Al een nagedacht over een relatiecoach? Vraag je jezelf dan ook af wat doet een relatiecoach eigenlijk? Wat is het verschil met een relatietherapeut? Ik probeer je in deze blog dat uit te leggen. Er is nl een verschil tussen een relatiecoach en relatietherapeut.
De coach in relatiecoach
Een coach is iemand de een team leidt bijvoorbeeld een voetbalteam. Als je wilt weten wat de invloed of verantwoordelijkheid is van een coach. Kijk maar eens wat er met een goede voetbalcoach gebeurt als het team niet draait en wedstrijden verliest. Iedereen kijkt naar de coach want die is verantwoordelijk dat alle ego’s op elkaar zijn afgestemd en de spirit verbetert als die negatief is. Een coach heeft de helikopterview en zal moeren kunnen anticiperen op zaken. Doet hij dat onvoldoende zal hij moeten vertrekken.
De coach is verantwoordelijk voor de verbondenheid in het team, degene die spelers de spiegel voorhoudt en laat zien wat de rol verantwoordelijkheid van de speler in het team. Zo is de relatiecoach ook.
Wat doet een relatiecoach?
In een relatie zijn jullie het team. Ieder heeft zijn eigen rol en verantwoordelijkheid. Als je het groter trekt zijn de individuele belangen eigenlijk onderschikt aan het groter belang nl de relatie. Tenminste als de relatie blijvend wil laten slagen. In dat groter geheel moet je elkaar vinden en dat kan een coach bewerkstelligen. Door elkaar te vinden groeit de relatie en jullie als individu ook.
Ik, als relatiecoach, helpt jullie de relatie groeien. Als een van jullie een blessure heeft ga je naar de relatietherapeut. Dit kan te maken hebben met in het verleden opgedane schade aan je persoonlijkheid waardoor er steeds terugkerende problemen in je relatie naar voren komen. De relatietherapeut kan je helpen deze blokkades op te heffen.
Relatiecoach versus relatietherapeut
Als je het simpel wilt bekijken helpt de therapeut je naar het verleden te kijken en hoe hiermee om te gaan en de relatiecoach kijkt naar voren naar de toekomst. Waar staan jullie nu en waar willen jullie naar toe.
De relatie gaat niet vanzelf.
Van oudsher is men van mening dat een liefdesrelatie vanzelf moet gaan. Maar nergens krijg je geleerd hoe een relatie moet verlopen. Dan kan het zijn dat je in de paniek schiet als het niet vanzelf verloopt en dan krijg je paniekvoetbal. Luister eens naar de sportcommentatoren als ze het daarover hebben. Dan wordt er niet gescoord en zijn er alleen maar verliezers en zit iedereen met een kater.
Net als een team hoef je elkaar niet altijd maar aantrekkelijk te vinden bij elkaar te willen zijn. Er zijn in de loop van jullie gezamenlijke jaren zoveel zaken bij gekomen.
De beginfase van de relatie
De meest ongecompliceerde fase in je relatie is de beginfase. Je voelt alleen maar en overstelpt elkaar met attenties en liefde. Maar daarna begint het. Externe factoren gaan zich bemoeien met de relatie.
Het is vergelijkbaar met als je begint met nieuwe baan. Als je je eerste werkdag hebt wordt er nog niets van je verwacht en ben je blanco. Je hebt nog geen oordeel en vindt het allemaal spannend. Naarmate de tijd vordert wordt er meer van je verwacht en hoe ga je daarmee om? Weet je wat er van je wordt verwacht?
Jezelf verliezen in je relatie
Ik als relatiecoach kan je helpen met deze vraagstukken. Geloof me ik ben in alle valkuilen gelopen. De zeer pijnlijke en de minder pijnlijke die later zeer pijnlijk werden. Mijn grootste valkuil was mijn eigen deel in het geheel niet volledig te zien. Ik speelde paniekvoetbal voor mezelf en ben daardoor mezelf tig keer tegengekomen en mezelf volledig kwijtgeraakt. Nu ik mezelf heb gevonden zie ik het proces wat ik heb doorlopen heel helder. Maar ja dat zag ik niet toen ik in het proces zat. Is dat niet heel verklaarbaar? Achteraf is alles helderder.
Geef jezelf en je partner credits
Soms moet je jezelf ook gewoon wat credits geven. Vaak ben je voor jezelf hard en verwacht je dingen die je niet verwacht van een ander. Je legt vaak je eigen lat het hoogst is het niet? Hoe kun je er dan zelf nog overheen komen.
Als jullie elkaar de credits geeft kan jullie relatie groeien en bloeien naar iets heel moois. Iets wat jaren voortduurt en jullie elkaar stimuleren de beste versie van jezelf te worden.
Wil je meer weten over relatiecoaching?
Kom eens bij mij langs alleen of met je partner dan praten we erover. Het eerste gesprek kost je alleen maar tijd en is dus helemaal gratis om te kijken wat ik voor jullie kan betekenen.
Plan hier je afspraak in en ik bel je
Danielle