Skip to content

Een compliment krijgen is noodzakelijk

Een compliment krijgen is noodzakelijk

Een compliment krijgen is noodzakelijk om je relatie te onderhouden of een nieuwe boost te geven. Zit je ook in een relatie waarin je partner schijnbaar alleen opmerkt wat je fout doet? Dan weet je waar je blij van wordt en dat is dat je partner opmerkt dat je iets goeds doet.

Een compliment krijgen is niet alleen noodzakelijk er een geven is dat dus ook. Als je alleen elkaars fouten opmerkt dan zit je in een neergaande spiraal

Je ziet alleen wat ik fout doe. Als ik iets goeds doe hoor ik je niet!

Maar je kunt deze ook tegen je spiegelbeeld zeggen. Want als je geen compliment krijgt dan geef je ze misschien ook niet. Of toch wel?

Het hoeft allemaal niet op een weegschaal.

Maar als je merkt dat jij geen compliment krijgt die noodzakelijk is voor jou om je beter te voelen dan moet je misschien beginnen met het geven van een compliment. Ook voor je partner geldt dat hij/zij het krijgen van een compliment noodzakelijk vindt. Je partner heeft hier ook behoefte aan. Maar ergens nadat de vlinders waren verdwenen werden de complimenten minder over en weer. Terwijl het krijgen van een compliment noodzakelijk is om je relatie levend te houden. Iedereen wil gezien worden en ertoe doen.

Een goed begin is het halve werk

Als je besluit dat jij begint met je partner een compliment te geven wees dan niet teleurgesteld als je er niet direkt een compliment terug krijgt, want zo werkt het ook niet meteen.

Complimenteren is investeren

Zie het als investeren in je relatie. Als jij begint met de nadruk te leggen op het positieve dan is het niet onwaarschijnlijk dat je partner daar in mee gaat.

Maar meen wel wat je zegt. Als je het niet meent gelooft je partner het niet en heeft het nul effect. Daarnaast moet de timing goed zijn. Het heeft geen zin in een discussie ineens bijdehand te zijn en een compliment te geven. Ongeloofwaardig en gooit alleen maar olie op het vuur.

Dus de bottom line is

  • dat het krijgen van een compliment begint met het geven van een compliment en
  • daarbij moet je er zelf in geloven en
  • ook goed timen.

Klinkt niet gemakkelijk. Maar oefening baart kunst. Aan de andere kant plant je een zaadje en je partner geeft die vanzelf water.

Het geven van een compliment is vaak niet het moeilijkste.

Het gaat erom dat je je kwetsbaar voelt en bang bent om afgewezen te worden. Vergeet niet dit is je partner met wie je beloofde oud te worden en die jou als het goed is het beste kent. In ieder geval alle facetten van je kent.

Je kunt niet falen. Wees niet bang.

Heb je hulp hierbij nodig? Neem hier contact met me op.

 

“Herken jij jezelf in mijn verhaal en wil je meer weten?
Bel of mail me gerust en we bespreken samen vrijblijvend of ik jullie kan helpen.”

Daniëlle van Daniëlle Coacht