Een relatie met iemand die borderline is heel dynamisch. Of hij/zij is fantastisch leuk of onuitstaanbaar. Een borderline heeft een grote behoefte aan liefde en genegenheid, een relatie staat dus hoog op het verlanglijstje. Maar tegelijkertijd is een bordeliner extreem bang om in de steek gelaten te worden, waardoor het gedrag onvoorspelbaar wordt. Er zijn woede uitbarstingen en jaloezie aanvallen. Een relatie met een borderliner staat altijd onder druk.
Alleen een professional kan beoordelen of iemand borderline heeft.
Je kunt misschien aantal zaken herkennen aan je partner als je denkt dat je een relatie met een borderliner hebt.
Kenmerken van bordeline
- Verlatingsangst: Dit kan zich uiten in jaloezie aanvallen als de partner iets leuks doet met anderen of meer aandacht besteed aan anderen. Daardoor wordt de angst gevoed.
- Bijzonder impulsief: Spanningen worden opgezocht in nieuwe relaties of ineens zoeken naar ander werk, overmatig drugs/drankgebruik of onverantwoord geld uitgeven
- Stemmingswisselingen: Een borderliner kan heel gelukkig zijn en een paar minuten later diep in de put zitten.
- Woede uitbarsting: Iets ogenschijnlijk kleins kan een enorme uitbarsting tot gevolg hebben.
- Leegte: Een borderliner kan zich onbegrepen voelen in de wereld en daardoor een leeg en eenzaam gevoel hebben
- Suïcidaal of zelfverminking: Een borderliner zo ongelooflijk ondragelijke pijn voelen dat lichamelijke pijn de aandacht afleidt van de geestelijk pijn (zelfverminking) . In geval depressie of psychose kan dit ook suïcide tot gevolg hebben
- Dissociatie of paranoïde: Een borderliner kan het gevoel hebben toeschouwer te zijn van het eigen leven. Dit kan resulteren in paranoïde gedrag (achtervolgingswaanzin).
- Identiteitsstoornis: Het zelfbeeld van de borderliner kan worden erg veranderen. Als de omgeving hierin niet mee gaat kan het gevoel van er iet bij horen versterken
- Instabiele relaties: Een relatie met een borderliner bestaat uit aantrekken en afstoten
Stel je herkent je partner hierin
Herken je je partner in 2 of meer bovengenoemde punten dan is het volgende belangrijk:
- Verdiep je in de materie;
- trek het je niet persoonlijk aan;
- Spreek regelmatig je waardering uit;
- Bewaak je grenzen;
- Stel niet te hoge eisen en neem niet de verantwoordelijkheid over
- Neem tijd voor jezelf om bij te komen van de inspanning
Een relatie met iemand die borderline heeft is geen onmogelijke. Als je partner er zelf ook mee aan de slag wil zijn er goede resultaten met bepaalde therapieën te boeken.
Iemand die borderline heeft heeft hulp nodig. Maar jij als partner ook. Wil je hierover van gedachten wisselen neem hier contact met me op.