Skip to content
Hoe Kun Je Het Tij Keren?

Hoe kun je het tij keren?

Hoe veranderen we hoe we met elkaar omgaan?

Beiden zitten tegenover mij. Zij stil maar met een brandende boze blik en hij zwijgzaam en niet op zijn gemak en ik bespeur enig verdriet omdat ze niet weten hoe kun je het tij keren?

Zij versus hij

Op het antwoord op mijn vraag “Hoe gaat het met jullie” hoef ik niet lang te wachten.

Manuela* steekt meteen van wal. Joris* vindt niets wat ze doet goed genoeg. Het eten wat ze kookt is niet goed. De kinderen zitten alleen maar op hun telefoon kan ze daar niet iets van zeggen, want dat is niet gezond. Het overhemd wat hij aan wil is niet gewassen. Haar auto staat verkeerd geparkeerd op de oprit…naar adem snakkend pauzeert ze even en werpt haar man een boze maar eigenlijk wanhopige blik toe.

Hij blijft zwijgen en kijkt haar niet aan en alsof dat het nieuwe startsein is om verder te gaan in haar relaas. Hoe meer hij zwijgt hoe meer zij zegt. Ik vraag haar even tot rust te komen, want ik zie haar emoties toenemen terwijl Joris zich steeds meer afsluit. Manuela weet niet “hoe kun je het tij te keren”.

Verdriet om de relatie uit zich op verschillende manieren.

aanval versus terugtrekking

“Als je dit zo zegt wat denk je dan?” Manuela begint te huilen en zegt dat ze denkt dat ze alleen is en niet op hem kan terugvallen.

“Wat voel je echt?”

” Wanhoop. Ik voel me verdrietig en eenzaam. Alsof ik er alleen voor sta “zegt ze hulpeloos naar haar man kijkend. Die blik zegt zoveel maar Joris ziet het niet. “Alsof mijn keel wordt dicht geknepen. Ik heb het gevoel dat hij me niet ziet staan en er alleen ben voor het huishouden en de kinderen. Maar ik heb ook nog een baan en trek het niet nog langer zo”.

Joris kijkt eindelijk op. “Joris” vraag ik “kun je hierop reageren?”. “Ik heb een drukke baan en ben eigenlijk moe van de hele dag iedereen die iets van mij gedaan moet hebben”. Dan als ik thuiskom zit mijn hoofd vol en vallen mij dingen op die mij irriteren. en zeg daar iets van.  Vervolgens krijg ik meteen de volle lading en dan denk ik bij mezelf, laat maar”.  Voelt hij ook verdriet om de relatie?

Joris weet ook niet “Hoe kun je het tij keren?

Wisselwerking die er ineens is

“Is dit iets wat dagelijks voorkomt?” vraag ik en kijk hen beiden aan. Ze knikken instemmend. Manuela zucht en vraagt zich af hoe het in hun relatie zo ver is gekomen. Ooit waren ze zo verliefd en gelukkig en nu 15 jaar later zijn ze voor haar gevoel mijlen uit elkaar. Nu is ze de wanhoop nabij en het verdriet om te relatie is toegenomen.

Mooie herinneringen

Ik vraag hen naar een leuke herinnering van hun tijd samen. Ze kijken elkaar ongemakkelijk maar toch glimlachend aan.  Ineens vertellen ze over de tijd dat de kinderen klein waren en ze jaarlijks naar de camping in Zeeland gingen. Daar kenden ze iedereen en de kinderen hadden veel vriendjes.  Elkaars verhaal aanvullend kijken ze liefdevol naar elkaar.

“Wat zou ik graag terug willen naar die tijd” zucht Manuela. Joris kijkt haar aan en pakt haar hand en knijpt er eventjes in. Gelukkig is er nog liefde en genegenheid.

waar ben je bang voor?

Wist je dat de meeste ruzies c.q. irritaties niet voortkomen uit niet meer houden van. Het gaat vaak om de angst voor het verliezen van de verbinding. Ben ik wel goed genoeg en doe ik ertoe en vindt mijn lief mij nog leuk genoeg?

Uit de houding van Manuela blijkt haar angst. Hoe ze naar Joris kijkt, hoe haar emoties het overnemen, de snelheid waarmee ze spreekt…

Aangezien Joris nog niet veel heeft gezegd wend ik me tot Joris. Ik vraag hem waar hij het meeste bang voor is. Hij moet daarover even nadenken en zegt dan voorzichtig “Dat Manuela me niet meer leuk vindt. Dat ik geen goede vader ben en geen goede man voor haar”. Manuela had dit zichtbaar niet verwacht en zegt zachtjes “Ik ben bang dat jij mij niet meer leuk vindt. Ik ben paar kilo aangekomen de afgelopen jaren. Op je werk zijn allemaal mooie vrouwen. Als je dan thuiskomt en commentaar levert dan denk ik…zie nou wel. Hij vindt met niet meer aantrekkelijk.”

de kern: verdriet om de relatie

Nu komen we tot de kern. Het gaat niet om allerlei bijzaken. Manuela en Joris zijn bang elkaar te verliezen maar weten niet hoe het tij te keren, omdat ze in hun eigen denkwereld zitten.

Ze weten nu van elkaar waar ze bang voor zijn, waardoor ze kunnen werken aan hun huwelijk.

aan de slag

Ze gaan naar huis en krijg een opdracht mee. Samen gaan ze als de situatie zich weer voordoet en elkaar herinneren aan dit gesprek.

Weet je nog…. Dit gaat eigenlijk om iets anders. Wat is er echt aan de hand? Wat gebeurt er en wat is mijn eigen rol hierin? Wat kan ik doen om de dreigende escalatie te voorkomen, want Ik wil je niet verliezen.

Door ze bewust te maken van iets wat erin is geslopen kunnen ze eraan werken. Als ze dit herkennen voordat het erger wordt dan kunnen ze samenwerken en zal de wanhoop en verdriet in de relatie gaan afnemen.

Complimenten geven en ontvangen

Voor de fun vraag ik hen elkaar iedere dag een compliment te geven en op te schrijven, want daardoor gaan ze beter op elkaars gedrag letten, omdat ze iets positiefs moeten opschrijven aan het einde van de dag. Deze complimenten doen ze in een doosje en de volgende bijeenkomst gaan we kijken wat ze ervan hebben gemaakt.

Kwetsbaarheid is eng maar wel noodzakelijk

De blik in beide ogen is veranderd. Haar boosheid en wanhoop zijn verdwenen. Hij heeft de deur van zijn ziel opengedaan. Ze lopen samen naar buiten en ik kijk ze na en weet dat het niet gemakkelijk is maar ze komen er wel. Je kwetsbaar opstellen voor degene die jou voor je gevoel kan maken en breken is eng. Maar het is wel essentieel als je samen wilt blijven. Belangrijker nog als je het weer leuk wilt hebben met elkaar.

Ik kijk uit naar mijn volgende ontmoeting met hun. De volgende afspraak hoop ik minder wanhoop in de relatie te zien en meer herkenning. De wil om het tij te keren is er, want dat zie ik als hij de deur van de auto voor haar openhoudt en haar schouder even aanraakt.

Waarom kijk ik uit naar onze volgende bijeenkomst?

Ik kijk er naar uit omdat ik iedereen een goede relatie en huwelijk gun. Als je je geliefd voelt door je partner kun je de hele wereld aan.

Liefde is zo’n belangrijk onderdeel in mijn leven. Ik voel veel liefde voor mensen en vind het zo jammer als deze liefde verdwijnt door iets wat voorkomen had kunnen worden door goede gesprekken te voeren en inzichten te krijgen.

Het lijkt soms onmogelijk om iets te repareren maar wat als je niet alles hebt geprobeerd. Het geven van liefde is erg gemakkelijk als je je veilig voelt in je relatie.

Veiligheid in mijn relatie

Ik voel me veilig en weet dat er altijd iemand is die zegt “I got your back babe”.

Het is doodeng om dit te verliezen maar zo mooi om het te ervaren.

Ik heb dit gevoel niet altijd mogen ervaren en weet dus precies hoe het voelt als je je wanhopig en verdrietig voelt. Soms dacht ik dat liefde alleen in sprookjes bestond. Maar het bestaat echt.

Ik stelde mijn hart open

Ik moest alleen mijn hart ervoor open stellen en me volledig kwetsbaar durven op te stellen. Mijn partner moest datzelfde doen. Eerlijk en oprecht liefhebben kunnen veiligheid bewerkstelligen. Met elkaar afspreken “ik ben er voor je als je het moeilijk hebt en dan praten we erover totdat je je beter voelt, want jouw geluk is mijn geluk.”

Herken je de wanhoop in de relatie?

Plan hier je belafspraak als je niet weet hoe hoe je het tij kunt keren.
Kom eens bij mij langs alleen of met je partner dan praten we erover. Het eerste gesprek kost je alleen maar tijd en is dus helemaal gratis om te kijken wat ik voor jullie kan betekenen.

Danielle

“Herken jij jezelf in mijn verhaal en wil je meer weten?
Bel of mail me gerust en we bespreken samen vrijblijvend of ik jullie kan helpen.”

Daniëlle van Daniëlle Coacht