Skip to content
Houd Me Vast

Houd me vast

Houd me vast of laten we ruzie maken?

Halverwege de vorige eeuw heeft John Bowlby veel onderzoek gedaan naar hechting tussen kind en moeder cq. Opvoeder. Volgens zijn onderzoeken is het van belang dat een goede interactie tussen kind en moeder een goede hechting tot stand komt. Bowlby geloofde met name in de sensitieve houding van de moeder voor de signalen van het kind wat ervoor zorgt dat het kind zich hecht aan de moeder. De moeder voelt direkt aan als het kind vraagt houd me vast zonder dat de vraag is gesteld.

Een goede hechting is de basis voor de emotionele ontwikkeling van het kind. Is er geen goede hechting in de kinderjaren kan dit  problemen veroorzaken ook in het aangaan van relaties met anderen.

Liefde in je jeugd bepalend voor je toekomst

We zijn allemaal kind geweest. Hopelijk heb je een fijne relatie met je moeder gehad. Als je dit zoals Sue Johson vervolgens deed doortrekt naar de volwassen relatie dan kun je bepaalde problemen in jouw liefdesrelatie beter uitleggen. Zij omschrijft in haar boek “Houd me vast” de 7 gesprekken die je voert om je relatie te redden.

Ik heb het boek van Sue Johnson gelezen. Een echte eye opener. Na het lezen heb ik de vader van  mijn dochter een app gestuurd:

We hebben alles volgens het boekje gedaan om het te laten mislukken.

Nooit heb ik gevraagd houd me vast om een ruzie te de-escaleren.

Sue Johnson omschrijft helder wat er gebeurt als je verwijdering voelt van je partner. Voor mij erg herkenbaar. De herkenning wanneer ruzies dreigen te escaleren en de automatische piloot, die het dan overneemt. Op zoek naar de schuldige van je verdriet. Houd me vast komt dan niet in je op.

Ruzies escaleren

De meeste ruzies in een relatie escaleren, omdat het gevoel van verbinding en hechting wordt aangetast. Ben je er nog voor mij? Ik voel me onzeker of ik nog de moeite waard ben. Vind je me nog leuk? De angst om liefde te verliezen.

Jezelf verliezen in het heetst van de strijd

Het gaat niet om zaken die jullie ruzies veroorzaken. Het gaat om gevoelens die dan boven komen. Als je als kind huilt komt je moeder je troosten en doet het minder pijn, voel je je veilig en verbonden. Maar als je als volwassene ruzie hebt met je partner en je partner gaat in de tegenaanval dan voel je je niet verbonden.

Wat als je zegt Houd me vast?

Een ruzie escaleert als jullie beide niet toegeven aan het gevoel van verwijdering maar meer aan woede, boosheid en frustratie. Stel dat je ruzie hebt. Het dreigt te escaleren en in plaats van nog net die laatste sneer te geven zeg je tegen je partner “houd me vast”. Wat kan er dan gebeuren? Je wordt afgewezen, omdat die ander nog in het heetst van de strijd zit. Maar als je het blijft volhouden en dit bespreekt met je partner. Wat kan er dan gebeuren?

Ben ik de moeite waard?

Veel relaties hebben steeds die terugkerende situatie waar ze niet uit kunnen komen. Als je dit vertaalt naar de hechtingstheorie van Bowlby dan herken je misschien je eigen behoefte op dat moment.  Je behoefte aan verbinding. Je geliefd voelen. Jezelf de moeite waard vinden.

Je huwelijk naar een hoger level tillen

Het is mogelijk om een liefdevolle relatie te blijven vasthouden als je er voor open staat en een kritische blik werpt op je eigen aandeel in jullie relatie. Als je je dan ook realiseert dat ruzies met name te maken hebben met je angst om jullie verbinding te verliezen en je eigenlijk toenadering wilt dan is het mogelijk je huwelijk of relatie naar een hoger level te tillen. Maar het is en blijft werken. Je krijgt het niet cadeau maar het is zo de moeite waard.

Mijn missie

Ik ben Danielle van Danielle Coacht en ik wil dat iedereen een liefdevolle en gelukkige relatie heeft. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen en dat doe ik met humor, spontaniteit, betrokkenheid, eerlijkheid en liefde.

Je verdient geluk en liefde en de veiligheid van een mooie liefdesrelatie en ik kan je daarbij helpen.

Wil je hierover met mij praten? Je kunt hier direkt een belafspraak maken met mij en ik luister graag naar je. Ik bel je en als je wilt spreken we daarna volgens de coronaregels af. Ons telefoongesprek en eerste kennismaking zijn gratis. Dan leer je me kennen.

Geef niet op. Werk eraan en til je huwelijk naar een hoge level.

“Herken jij jezelf in mijn verhaal en wil je meer weten?
Bel of mail me gerust en we bespreken samen vrijblijvend of ik jullie kan helpen.”

Daniëlle van Daniëlle Coacht