Skip to content
Ik Mag Mijn Schoonmoeder Niet

Ik mag mijn schoonmoeder niet

Als je een relatie krijgt krijg je ze op de koop toe. Maar wat als je denkt

Ik mag mijn schoonmoeder niet

Over schoonouders en vooral schoonmoeders worden nogal eens grappen gemaakt. Iedereen kent ze en een groot deel herkent ze. Maar het zijn en blijven toch de ouders van je partner. Ondanks alles hebben jullie een ding gemeen en dat is dat jullie van dezelfde persoon houden.

Je schoonouders hebben je partner opgevoed tot iemand waar jij verliefd op bent geworden. Je partner heeft bijvoorbeeld humor meegekregen of een mooie bos haar of een lief karakter. Die krijg je mee bij de geboorte. Als je partner ook eerlijk en oprecht is komt dat ook mede door je schoonouders. Ook al denk je “ik mag mijn schoonmoeder” niet dan nog stond zij aan de wieg van je partner.

Een wig drijven tussen je partner en je schoonmoeder

Het laatste wat je moet doen is een wig drijven tussen je schoonouders en je partner. Als jij een en ander forceert is dat catastrofaal voor je relatie.

Hoe gemakkelijk het ook is om op de terugweg naar huis snerende opmerkingen te maken over hoe het eten was, hoe ze eruitzagen of hoe ze spraken is echt een no go. Hiermee bereik je het tegenovergestelde. Je partner gaat zich verdedigen. Bedenk dat loyaliteit van alle leeftijden is. Het is nooit leuk iets negatiefs over je ouders te horen. Als je toch wil klagen over je schoonouders ga dan naar een vriend of vriendin. Dat is het minst kwetsende voor je partner en minder kwalijk voor je relatie.

Tips over hoe om te gaan met je schoonmoeder

Hieronder een aantal tip over hoe om te gaan met je schoonmoeder

  • Probeer je niet al te druk te maken over haar. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar bedenk dat ze niet beter weet en probeer er de humor van in te zien. Als je dit denkt als je haar ziet kun je het misschien beter relativeren en is een bezoekje aan je schoonmoeder niet onoverkomelijk;
  • Stel je hebt er erg veel last van en je wilt zelf er iets aan doen, nodig haar uit voor de koffie. Als je haar bij jou uitnodigt heb je het thuisvoordeel. Check of zij het gevoel deelt en als dat zo is heb je een mooie basis om op door te gaan. Herkent ze het niet leg dan rustig uit waar je mee zit;
  • Stel het heeft geen zin om met haar te praten, omdat je denkt dat ze er niet voor open staat of je twijfelt over je eigenemoties die dan op spelen, waardoor het gesprek niet goed zal verlopen. Vraag je partner of iemand anders om erbij aanwezig te zijn. Je kunt jezelf dan nooit verwijten dat je het niet hebt geprobeerd.
  • Stel je hebt alles al geprobeerd of ze heeft je zo intens gekwetst waardoor je geen zin meer hebt om omgang met haar te hebben bespreek dit met je partner. Je partner kan rustig met de kinderen op bezoek gaan maar jij gaat niet mee. Gebruik die tijd dat je alleen bent als me time. Als zij een keertje langskomt kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om niet thuis te zijn. En als er dan een verjaardag moet worden gevierd, die paar keer per jaar, zal je haar dan onder ogen gaan komen. Maar probeer dan fysieke afstand te bewaren.
  • Als deze tips je niet aanspreken wees je er van bewust, als je geen moeite doet voor schoonmoeder, je je relatie schade berokkent en heb je voor je het weet relatieproblemen

Je schoonmoeder is de oma van je kind(eren)

Vergeet niet dat ze  ook de oma is van je kinderen. Oma’s zijn van grote waarde voor kinderen. Ze helpen bijvoorbeeld je kind om over verlatingsangst heen te komen, ze maken je kind gelukkig en vice versa, ze hebben een positieve invloed op het gedrag van je kind, ze bieden een veilige thuishaven, ze  geven je kind onverdeelde aandacht.

Vind je het nog steeds lastig om hierin je draai te vinden en lijdt je relatie hieronder ik luister naar je. Maak hier een afspraak in mijn agenda voor jouw behoefte aan contact.

Succes en veel wijsheid

“Herken jij jezelf in mijn verhaal en wil je meer weten?
Bel of mail me gerust en we bespreken samen vrijblijvend of ik jullie kan helpen.”

Daniëlle van Daniëlle Coacht