Skip to content
Je Hebt Altijd Een Keuze

Je hebt altijd een keuze

Je hebt altijd een keuze

 

Ik hoor het mezelf nog zeggen. Je hebt altijd een keuze. Ik was 18 jaar en sprak met iemand over haar relatie. Ze klaagde over haar vriend en ik zei Je hebt altijd een keuze. Je hoeft niet bij hem te blijven. Geen keuze maken is ook een keuze. Geen keuze maken betekent dat het blijft zoals het is.

 

Geen keuze maken is ook een keuze

Als je in het leven geen keuze maakt is ook een keuze. Alleen dan overkomt het leven je. Je laat het over aan anderen om voor jou keuzes te maken. Je hebt altijd een keuze of je een relatie voortzet of niet. Als je bezig bent met die vraag kun je je afvragen hoe het komt dat je jezelf die vraag stelt. Wat is er mis? Wat kun je er zelf aan doen? Een vraag staat nooit op zichzelf er spelen zoveel randvoorwaarden mee. Wat als je die randvoorwaarden aanpakt? Je hebt altijd een keuze.

Een relatie is eigenlijk een wiskundesom

Eigenlijk is een relatie een wiskundesom met allerlei variabelen. Iedere variabele heeft meer of minder kracht zonder de ander. Als je achter de = teken uitkomt op negatief getal dan moet je nadenken wat er mee wilt. Zoals gezegd je hebt altijd een keuze.

Soms geef je gewoon op

Soms heb je zo vaak geprobeerd en voel je niet dat je een keuze hebt. Of de enige keuze die je kunt maken bevalt je niet en dus stel je het uit of sluit je je ogen. Maar door dat te doen verandert er niets. Hoe vaak denk je achteraf dat had ik eerder of anders moeten doen?

Een keuze maken is onzekerheid omarmen

Ik heb vaak de keuze gemaakt mijn relatie op te geven. Maar telkens kwam ik erop terug. De situatie verbeterde niet. Nee het werd zelfs slechter, want ik was niet geloofwaardig meer. De ander kon ik niet meer beïnvloeden, want ik kwam toch wel terug. Wat ik eigenlijk wilde, achteraf gezien, was liefde en aandacht. Toen ik dat lang genoeg niet kreeg bleef ik bij mijn keuze en ben ik er niet meer op terug gekomen. Je hebt altijd een keuze.

Angst houdt keuzes maken tegen

Het proces van keuzes maken kan moeizaam zijn als het je emoties betreft. Een paar schoenen wel of niet kopen is iets waarover je bijna niet nadenkt. Maar je relatie met je partner, familie, vrienden en zelfs je baan maken dat je meer nadenkt, want de gevolgen zijn van tevoren niet vaststaand. De angst houd je vaak tegen iets te beslissen.

Geen keuze maken is ook een keuze. En als jij de keuze  niet maakt kan het maar zo zijn dat de ander die maakt voor jou.

“Herken jij jezelf in mijn verhaal en wil je meer weten?
Bel of mail me gerust en we bespreken samen vrijblijvend of ik jullie kan helpen.”

Daniëlle van Daniëlle Coacht