Skip to content

Je omgeving keurt je relatie af

Je  omgeving keurt je relatie af

Wat als je een relatie hebt en je omgeving (familie, vrienden) is geen fan van je partner. Sterker nog je omgeving keurt je relatie af.  Laat jij je hierdoor beïnvloeden?

Hoe ontstaat een wig tussen jou en je omgeving?

Je hebt een relatie met iemand. Aan je familie en vrienden merk je dat ze het er niet mee eens zijn. Sterker nog je omgeving keurt je relatie af.  Zelf zie je ook wel hoe je wordt behandeld in hun bijzijn. Maar je denkt er niet lang over na, want je ziet ook de mooie kanten van je partner. Niemand schijnt die te zien. Je partner is in hun ogen niet goed genoeg voor je. Je partner weet dit goed te verwoorden, voedt je ziel met onzin en dat geloof je. Voor je weet drijft dit een wig tussen jou en je familie en omgeving. In het ergste geval dwingt je partner je te kiezen tussen jou en je familie en vrienden.  Hierdoor word je geïsoleerd. Je omgeving keurt je relatie af.

Je bent teruggekeerd en dan…

Je relatie kabbelt voort. Van de ergste verliefdheid is niet veel meer over. Je partner behandelt je slechter dan voorheen. Op een gegeven moment wordt je wakker en wil terugvallen op je omgeving. Je omgeving keurt nog steeds je relatie af. Ze zijn blij dat je het eindelijk inziet en verwelkomen je met open armen. Je stort je hart uit bij hen en besluit nooit meer terug te gaan. Maar dan komt je partner en vertelt weer mooie verhalen, geeft je complimenten en je valt weer in de jou oude patroon. Je laat je vrienden en familie achter en gaat terug, hen verbijsterd achterlaten. Je omgeving keurt je relatie af.

Je nieuwe situatie is de oude situatie in een nieuw jasje

Je gaat terug naar je oude situatie met de verwachting dat het anders is als voorheen, want dat is je beloofd. Maar na de eerste romantiek gaat het verder daar waar je eerst voor hebt gekozen om het achter te laten. Wat doe je dan? Blijf je of ga je. Als je gaat staan dan je naasten weer klaar voor je? Waar is je geloofwaardigheid? Je weet het nog goed je omgeving keurt je relatie af.

De draaideur

Deze draaideur, van vertrekken en teruggaan, kan jaren zo doorgaan totdat je familie en vrienden er klaar mee zijn. Wanneer laat je deze relatie los? Wat als je familie en vrienden zich van je distantiëren?  Wat doe je dan?

Het is absoluut niet uitzichtloos. Het is wel hard werken en vraagt om moed en vooral doorzettingsvermogen. De vragen die je jezelf kunt stellen:

  • hou je van je partner?
  • Hou je van jezelf?
  • Heb je respect voor jezelf?
  • Wat zie je als je in de spiegel kijkt?
  • Hoe ziet je toekomst eruit zonder je partner?
  • Kun je je financieel redden zonder je partner?
  • Wat gun je je kinderen?

Waar is je geloofwaardigheid?

Als je besluit telkens terug te gaan dan trekken je familie en vrienden uiteindelijk hun handen van je af. Ze geloven je niet meer. De vraag is geloof je jezelf nog? Wat voor voorbeeld geef je aan je kinderen?

Het is heel lastig om die draaideur tegen te houden. Maar de enige die dat kan ben jezelf. Juist dan heb je liefde nodig van je omgeving. Koester hen en probeer hen in te schakelen wanneer je de drang voelt terug te gaan.

Je omgeving keurt je relatie af uit liefde voor jou

Realiseer je je dat je familie en vrienden het beste willen voor jou. Jouw geluk is voor hen belangrijk. Ze zullen lang voor je klaar staan. Maar deze steun is niet oneindig. Op een gegeven moment willen zij dat er een einde komt aan hun eigen verdriet en machteloosheid. Dan is je vangnet er niet meer. Ze hebben het verhaal “ik ga niet meer terug” te vaak gehoord. De rek is eruit. Als je heel eerlijk bent begrijp je dat ook. Hoe zou jij reageren als iemand die jou dierbaar is steeds terug gaat naar een foute relatie?

Best of both worlds is onmogelijk

Iedere keuze die je maakt heeft gevolgen. In deze situatie kun je niet best of both worlds hebben. Daarmee doe je je familie en vrienden te kort. Ze moeten klaar staan voor je als je ze nodig hebt en je dankt ze af als je weer terug gaat. Niet erg eerlijk is het wel?

Dus als je de keuze maakt terug te gaan. Blijf dan bij je beslissing. Blijf trouw aan jezelf. Als je weer twijfelt dan is het geen goede keuze geweest.

Wil je hierover praten? Neem dan contact met me op. Soms is de spiegel de meest confronterende.

“Herken jij jezelf in mijn verhaal en wil je meer weten?
Bel of mail me gerust en we bespreken samen vrijblijvend of ik jullie kan helpen.”

Daniëlle van Daniëlle Coacht