Je relatie en het leeg nest syndroom?
As je kinderen krijgt weet je dat je ze niet voor eeuwig hebt en dat je uiteindelijk te maken kunt krijgen met het leeg nest syndroom.
Wat is eigenlijk “het leeg nest syndroom”?
Enerzijds mis je de kinderen. Het is eigenlijk een soort van rouwproces. De vanzelfsprekendheid dat jullie samen eten, ze je alles vertellen en je meeleeft met hun problemen. Alles is ineens weg of minder. Je krijgt niet meer alles mee en die tijd komt ook niet meer terug.
Anderzijds heb je tijd over. Veel tijd heb je in je kinderen geïnvesteerd. Die tijd heb je ineens vrij om te spenderen aan wat je wilt. Je loopt de kans dat je je nutteloos voelt als je hierop niet anticipeert. Hoe ga je om met je relatie en het leeg nest syndroom?
Psychologen hebben dit verschijnsel volledig en veelvuldig geanalyseerd. Ik richt me op de relatie en het effect ervan hierop.
Wat is het effect van leeg nest syndroom op je relatie?
Voor wat betreft je relatie ligt er echter een gevaar op de loer. De gesprekken met je partner zijn waarschijnlijk ook veel over de kinderen gegaan. Ieder succes, ieder verdriet, leuke gebeurtenissen werden uitgebreid besproken aan de keukentafel of ’s avonds als de kinderen sliepen. Aangezien je minder mee krijgt van je kinderen is er ook minder te vertellen of over te praten.
Huwelijksproblemen cq relatieproblemen kunnen veroorzaakt worden door deze grote verandering. Dit komt het meeste voor bij stellen die geen aandacht hebben geschonken aan elkaar in de voorbereiding op deze fase.
Hoe ontstaan relatieproblemen als de kinderen het huis uit zijn?
Kinderen eisen je aandacht op vanaf dag één en meteen ontstaat er scheefgroei. Eén van de jullie heeft de hoofd zorgtaak op zich genomen. Door veel tijd en energie te steken in je kinderen heb je minder tijd en energie gehad of genomen om in je relatie te steken. Het is uiteraard begrijpelijk dat deze situatie ontstaat. Maar het is des te belangrijker om voordat de fase aanbreekt dat de kinderen uitvliegen hiermee al aan de slag te gaan. Zo dat je niet, als je laatste kind de deur achter zich heeft dicht gedaan, geconfronteerd wordt met een partner die je niet meer goed kent.
Hoe kun je je voorbereiden?
Dus wonen je kinderen nog thuis en realiseer je je oprecht dat je ze maar even thuis hebt begin nu al je aandacht te verleggen naar je partner. Je hebt aangegeven met je partner oud te willen worden en dat doe je door aan je relatie te blijven werken. Je partner verlaat het nest niet.
De naam leeg nest syndroom klopt niet. Er blijft één iemand bij je en dat is je lief.
En dat is ook degene die de herinnering met je heeft gemaakt en doorleeft.
Wat kun je doen?
Maak plannen met je partner wat jullie gaan doen met de vrije tijd. Ga eens samen zitten om een gezamenlijke bucketlist te maken.
Een leeg nest syndroom kun je bestrijden met een partner naast je van wie je houdt. Is de liefde over dan is de leegte des te groter. Dus trek op tijd aan de bel als de liefde tussen jullie afneemt zodat je er voor elkaar kunnen zijn als de kinderen uitvliegen. De fundering van je gezin zijn jullie geweest.
Wil je graag eraan werken maar weet je niet hoe? Maak hier je belafspraak met mij en ik luister naar je verhaal, je angst en laat je inzien dat je alle antwoorden bij je draagt. Daardoor neemt je vertrouwen toe en treed je met opgeheven hoofde de volgende fase in je leven tegemoet.
liefdevolle groetjes