Skip to content

Kan een relatie goed worden na vreemdgaan?

Kan een relatie goed worden na vreemdgaan?

De vraag :  Kan een relatie goed worden na vreemdgaan? zie ik regelmatig voorbijkomen op Facebook. De reacties hierop zijn overweldigend en veelal gebaseerd op de ieders eigen pijn.

Veel mensen krijgen te maken met vreemd gaan.

Helaas. Er is verdriet en dat mag er zijn. Het is alleen van belang dat je vanuit je pijn je relatie niet volledig om zeep helpt. Vanuit emoties worden dingen geroepen die onomkeerbaar zijn en pijn veroorzaken aan beide kanten. Het een haalt het ander uit en voor je het weet is jullie relatie ten einde. Het hoeft echter niet zo ver te komen als jullie beiden de relatie willen redden. Kan een relatie goed worden na vreemdgaan? Is vooral aan jezelf om te beantwoorden

Wil je teruggaan naar je vroegere relatie?

Het antwoord op de vraag “Kan een relatie goed worden na vreemdgaan?” is wil je teruggaan naar de situatie voor het vreemd gaan, want schijnbaar is er iets aan de hand in jullie relatie waardoor vreemdgaan wordt gestimuleerd.

Ik geloof niet dat er iemand ’s morgens wakker wordt en denkt “Zo vandaag ga ik eens lekker vreemd”.

Vreemdgaan kan allerlei oorzaken hebben. Maar blijkbaar mist één van jullie iets in jullie relatie waardoor deze open staat voor aandacht van iemand buiten jullie relatie. Als je de kracht hebt om dit onder de loep te nemen en je eigen aandeel in die situatie onder ogen te zien en daarvoor verantwoordelijkheid te nemen dan krijg je andere inzichten.

Beiden zijn jullie verantwoordelijk voor 100% van jullie aandeel in jullie relatie. Dat betekent ook dat je naar je eigen aandeel moet kijken.

Veelal is dit heel erg moeilijk, want je voelt je bedrogen en verraden. Er is zoveel pijn en verdriet dat helder nadenken bijna niet mogelijk is. Je leven wat je dacht te hebben bestaat niet meer denk je. Je twijfelt over alles. Dit gaat je niet helpen om met je partner in gesprek te gaan.

Openheid en eerlijkheid

Kan een relatie weer worden als voorheen als een is vreemd gegaan? Dit vergt openheid, eerlijkheid, ook dingen willen horen die je eigenlijk niet wilt horen of weten en vooral heel veel emoties opzij zetten. Het vergt tijd en doorzettingsvermogen. Het moet gaan om jullie als stel en niet om degen die geen rol speelt jullie relatie.

Geheimzinnigheid

Voor de bedrogene is dit heel erg lastig. Vreemdgaan heet niet voor niets vreemdgaan. Niemand mag het weten. Het woord brengt veel geheimzinnigheid met zich mee. Het vreemd gaan gaat niet alleen om de sexsuele daad maar om het bedrog, liegen erom heen.

Herstellen van vertrouwen

De bedrieger zal moeite moeten doen om het vertrouwen te herstellen. Maar vooral ook tijd nemen en geven. Vertrouwen duurt lang voordat het is opgebouwd en in een split seconde ben je het weer kwijt.

Verwijten maken en blijven maken brengt je niets als alleen aan de afgrond van je relatie

Kan een relatie weer worden als voorheen als een is vreemd gegaan? Dat is een keuze. Als je de weg terug wilt vinden naar elkaar dan is het zo de moeite waard.

Geef niet zo maar op. Voor je het weet maak je overhaaste keuzes waar je later spijt van krijgt. Neem geen beslissing in het heetst van de strijd. Het is net een bokswedstrijd. Ieder terug in je eigen hoek. Van een afstandje er naar kijken, strategie bepalen en dan terug met elkaar in gesprek.

Weet niet hoe? Neem dan contact met me op. Ik kan jullie nader tot elkaar brengen. Maar jullie moeten het doen en vooral willen.

“Herken jij jezelf in mijn verhaal en wil je meer weten?
Bel of mail me gerust en we bespreken samen vrijblijvend of ik jullie kan helpen.”

Daniëlle van Daniëlle Coacht