Skip to content

Kan ik zonder hem leven?

Kan ik zonder hem leven?

Vraag jij jezelf wel eens af Hou ik nog van hem? Kan ik zonder hem leven? Ik stelde mijzelf die vraag jarenlang. Ik wist het echt niet.

Mijn huwelijk liep niet goed. Het huwelijksbootje zat in een enorme orkaan. Een storm was het niet eens meer. Echt een orkaan. De gevoelens streden om voorrang. Maar de belangrijkste vraag was hou ik nog van hem en daarna kan ik zonder hem leven?

Ik kon ondanks alles geen antwoord geven op die vraag.

Achteraf is het natuurlijk altijd gemakkelijk te oordelen, omdat ik inmiddels antwoorden heb op nog meer vragen dan alleen kan zonder hem leven?

Door te blijven in mijn huwelijk heb ik iedereen tekort gedaan.

Mijzelf, ons kind en ook hem.

Ons huwelijksbootje was gedoemd ten onder te gaan

Alleen wilde ik dat niet inzien. Ik vocht met alles wat ik in me had om overeind te blijven en te blijven volhouden, want scheiden was geen optie. Scheiden betekende nog meer verdriet, onzekere toekomst en wat als er toch nog sprake was van liefde. Wat als ik zonder hem niet kon leven? Dan zouden er anderen tussen ons als ouders komen en dat wilde ik niet.

Gek genoeg kreeg ik antwoord op de vraag.

Ik kreeg antwoord op de vraag “Hou ik nog van hem?” toen juist dat gebeurde. Een ander kwam in zijn leven en ik kreeg mijn antwoord op de vraag Hou ik nog van hem?  Een nieuwe vrouw in zijn leven leerde mij dat mijn liefde voor hem volledig voorbij was.

Dat moment vergeet ik nooit.

Ik zou met onze dochter alleen op vakantie gaan naar Italië. Twee dagen daarvoor vernam ik over zijn nieuwe vriendin. De rit naar het wonderschone Toscane was bevrijdend. Ik voelde een loodzware last van mij afglijden.

Hou ik nog van hem? was een definitieve “nee” geworden. Daarna ervaarde ik ook dat ik zonder hem zou kunnen leven.

Niet lang daarna leerde ik opnieuw mijn huidige man kennen.

Opnieuw? Jazeker. Mijn ex-collega, tevens zijn ex vrouw,  koppelde ons. Ik leerde hoe liefde hoort te voelen. Als ik naar hem kijk voel ik liefde. Er is nooit twijfel. Kan ik zonder hem leven? Als het moet door wat voor reden dan ook kan ik dat. Maar ik wil het niet.

Het feit dat ik mezelf jarenlang afvroeg “hou ik nog van hem?” was hopen tegen beter in,  op betere tijden.

Nu zeven jaar later denk ik nog wel eens was ons huwelijk te redden? Het antwoord is voor mij nog steeds duidelijk. Nee ons huwelijk  was niet te redden.

Het lezen van Houd me vast van Sue Johnson heeft me doen inzien dat we alles volgens het boekje hebben gedaan om ons huwelijk kapot te maken.

Maar ik denk dat ieder huwelijk een eigen verhaal heeft en veel huwelijken zijn zeker te redden. Liefde kan ook terugkeren mits de goede gesprekken worden gevoerd. Voor mij zou naast liefde en respect erkenning geven en krijgen van doorslaggevende aard zijn geweest.

Kan ik leven zonder hem?

Voel wat er met je gebeurd als je je een leven voorstelt zonder hem. Niet nadenken. Zet je verstand uit.

Voel!

Voel wat er met je gebeurd.

Misschien ligt daar je antwoord. Misschien kan ik je hiermee helpen. Het kost je slechts een telefoontje of een mailtje naar mij. Ons kennismakingsgesprek is gratis. Neem hier contact met mij op.

Ik wens je veel liefde voor jezelf.

“Herken jij jezelf in mijn verhaal en wil je meer weten?
Bel of mail me gerust en we bespreken samen vrijblijvend of ik jullie kan helpen.”

Daniëlle van Daniëlle Coacht