Skip to content
Relaties In Coronatijd

Relaties in Coronatijd

Het is niet vreemd dat corona zorgt voor relatieproblemen

We worden al bijna een jaar geconfronteerd met corona en de gevolgen daarvan. Allerlei nieuws komt naar buiten over effecten die direct verband houden met corona. Maar er zijn ook indirecte gevolgen wat gebeurd er met  relaties Coronatijd.

Ontnomen vrijheden

Dat is niet gek natuurlijk. Door corona worden ons allerlei vrijheden ontnomen. Daar vind eenieder wat van. Maar het gevolg is dat je niet meer kunt genieten van de vrijheid om naar buiten te gaan je vrienden op te zoeken of op een terras te gaan zitten. Relaties in Coronatijd.

Verzet en opstand

Ik weet niet of je films kijkt die zich in de gevangenis afspelen. Dan zie je wat voor dynamiek zich daar afspeelt door opgesloten te zijn.

Vrijheid is belangrijk

Maar waarom is vrijheid zo belangrijk voor je? Misschien een open deur?

Het geeft je ruimte in je hoofd om te doen waar je zin in hebt. Zoals uiteten gaan, vrienden bezoeken, naar de film/kroeg/theater of gewoon naar de sportschool. Als doe je dat niet regelmatig of juist wel het feit dat je het nu niet mag doet iets met je. Je komt in opstand.

Corona zorgt voor irritaties

Corona zorgt ervoor dat je veel thuis bent en op elkaars lip zit. Niet vreemd dat dit stress met zich meebrengt en je relaties in Coronatijd beïnvloedt.

Stel je bent iemand die vrienden nodig heeft om te socializen en af te schakelen of om problemen te bespreken dan wordt je enorm afgeremd. Wat doe je als die behoefte er is en je kunt er niets mee dan reageer je je af op de mensen in je naaste omgeving met als eerste je partner. Dus meer relatieproblemen door corona ontstaan hoe langer deze situatie zich voordoet.

Privacy tijdens lockdown

Toen de eerste lockdown kwam bijna een jaar geleden kon je nog relativeren door te denken dat het niet zo lang zou duren. Maar er is bijna een jaar voorbijgegaan en niemand weet waar het eindigt.

Je eigen privacy komt in het geding. Je hebt misschien niet altijd zin om gezellig te zijn. Dan heb ik het nog niet gehad over kinderen die thuiswonen. De puber die niets meer mag en kan voor wie vrienden enorm belangrijk zijn. Of de jonge kinderen die niet naar school kunnen en niet hun energie kwijt kunnen.

Al met al zijn er zoveel meer invloeden die een enorme impact hebben op je relatie maar ook op je rol binnen die dynamiek. De dynamiek die eigenlijk van tijdelijke aard zou zijn maar al zo lang voortduurt.

Wees niet te hard voor jezelf en anderen

Het is nu belangrijker dan ooit dat je niet te hard bent voor jezelf en voor de anderen. Door op elkaars lip te zitten komen irritaties. Gedrag wat je anders accepteerde irriteert je nu. Alles ligt onder een vergrootglas. Niet vreemd maar gif voor je relatie als je niet uitkijkt.

Neem je relatie eens onder de loep

Wat je zou kunnen doen is nu je relatie onder loep de nemen. Ga met je partner in gesprek over hoe je jullie relatie nu ervaart. Misschien heb je onuitgesproken verwachtingen. Thuis werken betekent niet vrij zijn. Dus als je van de ander iets anders verwacht dan je dat deed voor de corona kom je bedrogen uit en is het eerst zaadje geplant. Door veel op elkaar te letten ga je dit zaadje als vanzelf water geven en voor je het weet het je relatieproblemen.

Wat kun je doen?

Maak plannen wat jullie (anders) gaan doen zodra de lock down voorbij is.

Iedereen heeft iets nodig om naar uit te kijken en van op elkaar vitten is nog nooit iemand beter geworden. Vergeet ook niet dat de ander in dezelfde situatie zit met zijn of haar eigen irritaties. Dus komt er een reactie die je aanstaat zet het filter erop. Jij ontvangt de boodschap anders als er geen corona was geweest en de ander zou de boodschap anders hebben gebracht als er geen corona was geweest.

Corona zet je relatie onder druk

Het is natuurlijk niet zo dat al het irritante gedrag kan worden toegeschreven aan corona. Maar je relatieproblemen kunnen door corona worden verergerd. En nu heb je tijd om hierover in gesprek te gaan. Dus wil je je relatie redden dan heb je nu tijd om daar aandacht aan te besteden. Een mooi hulpmiddel hiervoor is het spel voor relatie Vertellis.

Vind je dat lastig? Neem dan contact met mij op dan help ik jullie. Corona mag niet ook je relatie stuk maken

Plan hier je belafspraak en ik bel je.

Wees zuinig op je relatie tijdens corona

Liefdevolle groet

Danielle van Danielle Coacht

“Herken jij jezelf in mijn verhaal en wil je meer weten?
Bel of mail me gerust en we bespreken samen vrijblijvend of ik jullie kan helpen.”

Daniëlle van Daniëlle Coacht