Skip to content
De Kunst Van Het Ruziemaken

De kunst van het ruziemaken

De kunst van het ruziemaken

Sommige stellen maken vaak ruzie maar ken je de kunst van het ruziemaken?

Herken je dat? Je bent geïrriteerd. Je partner doet niets goed en bij het minste of geringste ontplof je. De reden is achteraf niet bekend en doet er ook niet toe. Het gaat niet om de vaatwasmachine in of uitruimen of dingen laten slingeren. Nee er zit meer achter je uitbarsting.

Realitycheck

De kunst van het ruziemaken is dat je voordat je uitvaart tegen je partner even bij jezelf checkt wat gebeurd er nou daadwerkelijk. Ben je echt zo boos om hetgeen gebeurd of heb je pijn en verdriet over iets anders. De kunst van het ruziemaken kan helpen om dat te verminderen.

Emotionele rollercoaster

Je eigen emotionele rollercoaster van de dag speelt mee. Wat heb je die dag meegemaakt. Hoe was je interactie met anderen die dag?  Je zit niet lekker in je vel, het ruzie gehad met een collega, de kinderen waren vervelend, je hebt stress….De kunst van het ruziemaken zit in het achterhalen van oorzaken. Ruziemaken is het gevolg.

Momentje voor jezelf

Wat de reden ook is het voelt niet fijn. Neem eens een momentje voor jezelf. Sluit je af voor de buitenwereld en doe je ogen dicht. Voel en laat het denken achterwege. Wat voel je? Welke emotie voert de boventoon? Waar voel je die emotie in je lijf?

Uitspreken naar je partner

Als je dit kunt uitspreken naar je partner als je voelt dat je op oorlogspad bent of dat je partner dat is dan begin je een beetje de kunst van ruziemaken te begrijpen. Ruzie is een uitlaat klep van opgebouwde frustraties. Dus als je bespreekt hoe je je voelt voordat die uitlaatklep nodig is dan ben je de ruzie een stap voor.

Heat of the moment

Stel je zit al midden in de ruzie en deze stap is niet meer haalbaar bedenk dan dat je wel een moment van bezinning kunt inlassen. Bijvoorbeeld door te zeggen “Schat waar zijn we mee bezig? “Wat gebeurd hier nou eigenlijk? Gaat het echt hierom of speelt er meer? Dit is de kunst van het ruziemaken.

De kunst van het ruziemaken is je te realiseren dat het veelal gaat om gezien te worden gerespecteerd te worden. Dit doel behaal je niet door te ruziën.

De kunst van het ruziemaken is iets wat je kunt leren. Of je ooit een professional wordt is niet het doel. De schade na de ruzie is iets waar je verder mee moet en als je deze kunst begrijpt en kunt toepassen is de gevolgschade kleiner.

In iedere ruzie zit een accelerator. Jij bepaalt hoe snel die werkt. Niet je partner. Maar jij.

Wil je hiermee aan de slag neem contact met mij op of lees mijn blog

Belangrijkste is dat er liefde is en de bereidheid de kunst te willen begrijpen. Daarnaast spreken we over de kunst van jet goedmaken.

Liefdevolle groetjes Daan

“Herken jij jezelf in mijn verhaal en wil je meer weten?
Bel of mail me gerust en we bespreken samen vrijblijvend of ik jullie kan helpen.”

Daniëlle van Daniëlle Coacht